Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resipi Kari Daging Noxxa yang Sedap dan Mudah


Kari daging merupakan salah satu hidangan yang popular di Malaysia. Terdapat pelbagai cara untuk memasak hidangan ini, dan salah satu cara yang mudah dan enak ialah dengan menggunakan Noxxa. Dalam artikel ini, kita akan belajar cara memasak kari daging Noxxa yang mudah dan sedap.

Bahan-bahan:

  • 500g Daging Batang Pinang
  • 4 sdm serbuk kari daging - campur sedikit air hingga menjadi pes
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 1/2 - 2 cwn air - ikut byk mana nak kuahnya
  • 2 biji kentang - kupas & belah 4

Bahan Tumis:

  • 1 btg kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih

Bahan Tumbuk/Hiris Nipis:

  • 1 inci halia
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 biji bwg besar

Cara Memasak:

  1. Set stir fry, masukkan sedikit minyak. Tumis bahan tumis hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk/hiris. Tumis hingga wangi dan berwarna perang. Masukkan daun kari dan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air. Tutup periuk. Set HP 25 minit. Cukup masa, release pressure.
  4. Masukkan kentang. Set HP 5 minit. Cukup masa, release pressure.
  5. Set stir fry. Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih sekejap lagi.
  7. Set warm. Bila dah habis proses mendidih, baru tutup tudung periuk. Biarkan aje terus warm.
Dengan menggunakan Noxxa, memasak hidangan kari daging menjadi lebih mudah dan cepat. Dengan mengikuti langkah-langkah yang mudah dalam artikel ini, anda boleh memasak hidangan yang sedap dan memuaskan selera keluarga anda. Jangan ragu untuk mencuba resepi ini dan kongsikan hasil masakan anda dengan orang tersayang!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resipi Kari Daging Noxxa yang Sedap dan Mudah"