Resepi Ayam Kam Heong
Assalamualaikum Sobat Mai!
Ayam Kam Heong merupakan salah satu menu yang cukup populer di Malaysia. Terutama bagi mereka yang gemar dengan hidangan pedas dengan aroma rempah yang kuat. Kam Heong berasal dari bahasa Kantonis yang artinya "Kacang Heong". Kacang Heong ini merupakan campuran dari bawang putih, bawang merah, cili kering, serai dan daun kari.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Ayam Kam Heong antara lain:
- 1 ekor ayam (potong kecil-kecil)
- 3 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2 ulas bawang merah (cincang halus)
- 5 biji cili kering (hiris halus)
- 2 batang serai (diketuk)
- 2 helai daun kari
- 1/2 cawan kacang tanah (digoreng tanpa kulit)
- 1/4 cawan sos tiram
- 1/4 cawan sos cili
- 1/4 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
Cara-cara untuk membuat Ayam Kam Heong:
- Panaskan minyak masak dalam kuali.
- Tumis bawang putih, bawang merah, cili kering, serai dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan potongan ayam dan kacang tanah. Gaulkan sehingga ayam menjadi masak.
- Tambahkan sos tiram, sos cili dan air. Gaulkan sehingga ayam menjadi masak dan keringkan kuah.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Angkat dan hidangkan.
Ayam Kam Heong ni sesuai untuk dihidangkan bersama nasi putih panas dan sambal belacan. Bila dimakan bersama-sama, memang sedap dan memberikan kepuasan rasa yang maksima.
Untuk mereka yang tidak suka dengan ayam, boleh menggantikan ayam dengan daging atau udang. Namun, pastikan bahan-bahan lain seperti serai dan daun kari tetap digunakan supaya rasa Kam Heong tetap terasa.
Bagi Sobat Mai yang ingin mencuba hidangan ini, jangan lupa untuk membeli bahan-bahan yang diperlukan terlebih dahulu. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Ayam Kam Heong"