Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Biskut Kelapa

Resepi Biskut KelapaSource: bing.com

Bahan-bahan:

- 200g kelapa parut kasar

- 200g tepung gandum

- 100g gula kastor

- 125g mentega

- 1 biji telur

- 1 sudu teh baking powder

- 1 sudu teh esen vanilla

Hello Sobat Mai! Jika kamu suka makanan manis dan sedap, pasti kamu akan menyukai resepi biskut kelapa ini. Biskut ini sangat sedap dimakan pada waktu petang bersama teh atau kopi. Mari kita mulakan dengan mencampurkan bahan-bahan yang diperlukan.

Cara-cara:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.

3. Campurkan tepung gandum, baking powder dan kelapa parut kasar.

4. Gaulkan bahan-bahan kering tadi bersama campuran mentega tadi hingga sebati.

5. Gumpalkan adunan dan letakkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.

6. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius.

7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan bentukkan menjadi bentuk bulat.

8. Letakkan adunan di atas loyang dan tekan dengan garpu.

9. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.

10. Keluarkan biskut dari ketuhar dan biarkan sejuk.

Kesimpulan:

Biskut kelapa ini pasti akan memuaskan tekak kamu yang suka makanan manis dan sedap. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk dibuat. Kamu juga boleh menambahkan coklat chip atau kacang dalam adunan untuk memperkayakan lagi rasa biskut ini. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan kamu yang suka makanan manis. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Biskut Kelapa"