Resepi Carrot Cake
Bahan-bahan:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh kayu manis
- 1/2 sudu teh garam
- 3 biji telur
- 1 cawan minyak sayuran
- 1 cawan gula
- 2 cawan carrot parut
- 1/2 cawan walnut cincang
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan pineapple hancur (optional)
- 1 sudu teh vanilla extract
Cara-cara:
1. Campurkan tepung gandum, baking powder, baking soda, kayu manis, dan garam dalam sebuah mangkuk.
2. Pukul telur dalam mangkuk lain.
3. Masukkan minyak sayuran dan gula ke dalam mangkuk telur dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan carrot parut, walnut cincang, kismis, pineapple hancur (jika digunakan) dan vanilla extract ke dalam mangkuk telur dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan campuran tepung ke dalam mangkuk telur dan kacau hingga sebati.
6. Tuangkan campuran ke dalam loyang bulat yang dialas dengan kertas bakar.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 30-35 minit.
8. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihias dengan krim keju atau gula serbuk. Sajikan dan nikmati!
Tips:
- Gunakan carrot yang segar dan parut halus untuk kelembutan yang maksimum.
- Gunakan minyak sayuran yang ringan seperti minyak canola atau minyak bijan.
- Jangan terlalu banyak mengacau adunan untuk mengelakkan kek menjadi keras.
- Jangan terlalu lama memanggang kek untuk mengelakkan kek menjadi kering.
- Hias kek dengan krim keju atau gula serbuk untuk menambahkan rasa manis yang lembut.
Kesimpulan:
Resepi carrot cake ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan, dan pasti akan menjadi kegemaran keluarga anda. Dengan menggunakan bahan-bahan yang segar dan berkualiti, anda pasti akan mendapat kek yang lembut dan sedap. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan nikmati kelezatan carrot cake yang lazat!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Carrot Cake"