Resepi Daging Paprik
Bahan-bahan:
1) 500 gram daging lembu
2) 1 biji bawang besar
3) 1 ulas bawang putih
4) 2 biji cili merah besar
5) 2 biji cili hijau besar
6) 1 biji tomato
7) 1 sudu besar sos tiram
8) 1 sudu besar sos cili
9) 1 sudu teh gula
10) Garam secukup rasa
11) Minyak masak secukupnya
Cara memasak:
Hello Sobat Mai! Anda tahu tidak cara membuat hidangan daging paprik yang sedap? Jangan risau, saya akan tunjukkan caranya.
1) Potong daging lembu kepada kepingan nipis dan lebar. Letakkan dalam bekas dan taburkan sedikit garam. Biarkan selama 10 minit.
2) Hiris bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili hijau. Potong tomato menjadi kecil-kecil.
3) Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi hingga naik bau.
4) Masukkan daging lembu dan kacau rata dengan bahan-bahan yang telah ditumis tadi. Biarkan daging lembu masak selama 10 minit.
5) Setelah daging lembu masak, masukkan sos tiram, sos cili dan gula. Gaul rata dan masak selama 5 minit.
6) Masukkan tomato dan kacau rata. Biarkan masak selama 2-3 minit.
7) Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa. Gaul rata dan biarkan selama 1-2 minit.
8) Hidangkan daging paprik panas-panas bersama nasi panas.
Kesimpulan:
Itulah resepi daging paprik yang sedap dan mudah untuk dibuat. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah untuk keluarga tersayang. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi yang menarik. Sampai jumpa!
Post a Comment for "Resepi Daging Paprik"