Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Dumpling Ayam

Resepi Dumpling AyamSource: bing.com

Bahan-bahan:

- 500g ayam cincang

- 1 cawan kulit dumpling

- 1 biji bawang besar

- 2 ulas bawang putih

- 1 inci halia

- 1 sudu besar minyak

- 2 sudu besar sos tiram

- 1 sudu teh garam

- 1 sudu teh gula

- 1 biji telur

- 1/2 cawan air

Cara-cara:

Hello Sobat Mai, hari ini kita akan belajar cara membuat dumpling ayam yang lezat dan mudah. Pertama-tama, hancurkan bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian, tumis bahan-bahan yang telah dihancurkan tadi dengan minyak hingga wangi.

Setelah itu, masukkan ayam cincang ke dalam kuali dan kacau sehingga ayam masak. Tambahkan sos tiram, garam dan gula ke dalam kuali dan kacau sehingga semua bahan tercampur rata.

Seterusnya, ambil telur dan patahkan di dalam mangkuk. Kemudian, tuangkan telur ke dalam kuali dan kacau sehingga telur masak.

Selepas itu, ambil kulit dumpling dan letakkan satu sudu besar campuran ayam di tengah-tengah kulit dumpling. Lipat kulit dumpling dan rapatkan tepi dengan menggunting atau dengan jari.

Setelah itu, ambil periuk dan masukkan air ke dalam periuk. Kemudian, panaskan air hingga mendidih. Setelah air mendidih, masukkan dumpling ke dalam periuk dan rebus selama 10 minit atau sehingga dumpling masak.

Kesimpulan:

Sekarang, dumpling ayam anda sudah siap untuk dihidangkan. Anda boleh menikmati dumpling ayam ini dengan sos cili atau sos kicap. Resepi ini sangat mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan keluarga dan rakan-rakan anda.

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Dumpling Ayam"