Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Frambozen Kenari

Resepi Frambozen KenariSource: bing.com

Makanan Rasmi Pada Hari Raya

Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi frambozen kenari yang sangat sedap dan pastinya menjadi hidangan kegemaran di hari raya. Resepi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Mari kita mulakan!

Bahan-bahan:

  1. 500g tepung gandum
  2. 1 cawan gula pasir
  3. 1 cawan minyak masak
  4. 1 cawan kenari cincang
  5. 3 biji telur
  6. 1 sudu teh baking powder
  7. 1 sudu teh esen vanila
  8. 1 tin frambozen

Cara-cara:

1. Pukul telur dan gula dengan menggunakan pengadun hingga kembang.

2. Masukkan minyak masak dan esen vanila ke dalam adunan telur dan gula tadi.

3. Ayakkan tepung gandum dan baking powder ke dalam adunan telur sambil diadun sehingga sebati.

4. Masukkan kenari cincang ke dalam adunan dan kacau rata dengan menggunakan sudu kayu.

5. Ambil sebiji sudu adunan dan bentuk menjadi bola kecil-kecil. Kemudian, tekan sedikit di tengah bola adunan dan letakkan frambozen di atasnya.

6. Bakar dalam oven pada suhu 180°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.

7. Angkat dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

Kesimpulan

Itulah resepi frambozen kenari yang sangat sedap dan pastinya menjadi hidangan kegemaran di hari raya. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah bersama keluarga dan sahabat-sahabat terdekat. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Frambozen Kenari"