Resepi Ikan Cencaru Bakar yang Sedap dan Enak
Bahan-Bahan:
1. 5 ekor ikan cencaru
2. 1 biji limau nipis
3. 2 ulas bawang putih
4. 1 inci halia
5. 2 sudu besar air asam jawa
6. 1 sudu besar garam
7. ½ sudu besar serbuk kunyit
8. ½ sudu kecil serbuk ketumbar
9. 1 batang serai
10. 3 helai daun limau purut
11. 1 cawan air
12. 2 sudu besar minyak masak
Cara-Cara:
Hello Sobat Mai, bagi para pecinta makanan laut, resepi ikan cencaru bakar pastinya menjadi salah satu hidangan yang paling digemari. Berikut ini adalah cara-cara untuk membuat ikan cencaru bakar yang sedap dan enak:
1. Pertama-tama, bersihkan ikan cencaru dan potong dua bagian. Kemudian lumurkan garam dan limau nipis pada ikan. Biarkan selama 10 minit.
2. Kisar bawang putih, halia, serai, daun limau purut, serbuk kunyit dan serbuk ketumbar hingga lumat.
3. Kemudian, campurkan semua bahan tadi dengan air asam jawa dan minyak masak. Gaulkan rata.
4. Letakkan ikan cencaru yang telah dicampurkan dengan bahan di atas dalam bekas dan perap selama 30 minit.
5. Setelah itu, bakar ikan dengan menggunakan api yang sederhana. Bakar ikan selama 5 minit setiap bahagian.
6. Selepas ikan masak, angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Kesimpulan:
Jadi, itulah resepi ikan cencaru bakar yang sangat sedap dan enak untuk kita cuba di rumah. Ikan cencaru bakar ini sangat sesuai untuk hidangan makan tengahari atau makan malam bersama keluarga. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Ikan Cencaru Bakar yang Sedap dan Enak"