Resepi Kacang Pool
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 500g kacang pool
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 1/2 sudu besar garam
- 500ml air
Cara-cara penyediaan:
Hello Sobat Mai! Kacang pool merupakan hidangan yang popular di Utara Malaysia dan mampu memikat selera sesiapa sahaja. Untuk memulakan penyediaan, anda perlu menyiapkan semua bahan-bahan yang diperlukan terlebih dahulu.
Pertama, cuci bersih kacang pool dan rendam dalam air selama 30 minit untuk memudahkan proses memasak. Kemudian, cincang bawang besar dan bawang putih.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Tambahkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam. Kacau sebati.
Masukkan kacang pool yang telah dicuci bersih dan kacau sebati dengan bahan-bahan tadi. Tambahkan air dan garam. Biarkan mendidih selama 10 minit.
Selain itu, anda juga boleh menambahkan daging cincang atau telur rebus sebagai pelengkap hidangan kacang pool. Anda juga boleh menambahkan rempah dan bahan-bahan lain mengikut citarasa masing-masing.
Cara penyajian:
Kacang pool boleh dihidangkan panas-panas bersama nasi putih atau roti canai. Anda juga boleh menghidangkannya dengan kicap dan sos cili jika suka.
Kesimpulan:
Itulah resepi kacang pool yang mudah dan sedap untuk anda cuba di rumah. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di masa depan. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Kacang Pool"