Resepi Kari Daging yang Sedap dan Mudah untuk Dimasak
Hello Sobat Mai!
Mungkin ramai di antara kita yang suka makan kari daging. Kari daging sering menjadi pilihan utama apabila kita mahu makan makanan yang berkuah dan pedas. Tetapi, ramai yang merasakan masakan kari daging ini sukar untuk dimasak. Jangan risau, kali ini kita akan berkongsi resepi kari daging yang sedap dan mudah untuk dimasak.Pertama sekali, persiapkan bahan-bahan seperti 500 gram daging tetel, 2 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia, 2 batang serai, 1 sudu besar serbuk kari, 1 sudu kecil ketumbar, 1 sudu kecil jintan manis, 1 sudu kecil lada hitam, 1 sudu kecil jintan putih, 1 sudu kecil garam, 1 cawan santan pekat, dan minyak masak.
Kemudian, cuci bersih daging tetel dan potong dadu. Tumbuk halia dan serai sehingga hancur. Potong bawang besar dan bawang putih menjadi halus.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dipotong halus tadi sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari, ketumbar, jintan manis, lada hitam, dan jintan putih. Kacau sebati sehingga kesemua rempah digaul rata.
Masukkan daging tetel yang telah dipotong dadu tadi ke dalam kuali dan kacau sebati dengan bahan-bahan yang telah ditumis tadi. Biarkan daging tetel menjadi empuk dan masak selama 20-25 minit.
Kemudian, masukkan santan pekat ke dalam kuali dan kacau sebati. Biarkan kari daging mendidih selama 5-10 minit sehingga kuah menjadi pekat. Tambahkan garam secukup rasa.
Kari daging siap untuk dihidangkan. Anda boleh hidangkan kari daging ini bersama nasi panas atau roti canai.
Jangan lupa untuk mencuba resepi kari daging ini di rumah. Pasti anda akan teruja dengan rasa yang sedap dan mudah untuk dimasak.
Kesimpulan
Kesimpulannya, resepi kari daging ini sangat mudah untuk dimasak dan rasanya yang sedap pasti akan memuaskan selera anda. Cuba masak resepi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan sahabat-sahabat anda.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kari Daging yang Sedap dan Mudah untuk Dimasak"