Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Laksam

 Resepi Laksam Source: bing.com

Hello Sobat Mai!

Laksam merupakan salah satu hidangan tradisional Malaysia yang sangat popular di kalangan masyarakat terutama di Pantai Timur. Hidangan ini biasanya dihidangkan semasa majlis-majlis kenduri dan dijual di pasar malam. Laksam juga sering dijadikan hidangan sarapan pagi kerana ia dapat memberikan tenaga yang cukup untuk memulakan hari.

Laksam adalah sejenis mi yang dibuat daripada tepung beras yang dihidangkan dengan kuah santan yang pekat serta disertakan dengan pelbagai jenis ulam seperti daun kaduk, daun kesum dan timun. Untuk membuat hidangan ini, pertama-tama kita perlu membuat mi terlebih dahulu.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat mi laksam adalah seperti berikut:

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung ubi kayu
  • 1 sudu teh garam
  • 4 cawan air suam

Cara-cara membuat mi laksam adalah seperti berikut:

  1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
  2. Panaskan periuk kukusan dengan api sederhana.
  3. Tuangkan adunan mi ke dalam acuan mi dan alirkan adunan sehingga nipis.
  4. Masukkan acuan mi ke dalam periuk kukusan dan kukus selama 5 minit.
  5. Angkat mi dan sejukkan.
  6. Potong mi mengikut saiz yang diinginkan.

Setelah mi siap, tibalah giliran untuk membuat kuah laksam yang kaya dengan santan. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 5 kuntum bunga kantan
  • 2 batang serai
  • 1 batang kayu manis
  • 2 helai daun pandan
  • 1 sudu besar cili kisar
  • Garam secukup rasa

Cara-cara membuat kuah laksam adalah seperti berikut:

  1. Tumis bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan bunga kantan, serai, kayu manis dan daun pandan. Kacau sebati.
  3. Tuangkan air dan santan. Kacau sehingga sebati.
  4. Masukkan cili kisar dan garam secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
  5. Biarkan kuah mendidih selama 10 minit.
  6. Angkat kuah dan dah siap untuk dihidangkan dengan mi laksam.

Untuk menambahkan kelezatan hidangan ini, anda boleh menambahkan pelbagai jenis ulam seperti daun kaduk, daun kesum dan timun. Anda juga boleh menambahkan sambal belacan jika anda suka pedas.

Kesimpulannya

Itulah resepi laksam yang sangat sedap dan popular di Malaysia. Hidangan ini memang sangat unik dan berbeza dengan hidangan mi lain yang biasa kita makan. Dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh membuat hidangan ini di rumah dengan mudah. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan semoga berjaya!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

  • Resepi Dessert: Manisnya Hidup!
    Resepi Dessert: Manisnya Hidup!Source: bing.comHello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka dessert? Kudapan manis yang bisa membuat kita bahagia seketika. Kali ini, saya akan berbagi resepi dessert yang bisa kamu buat di rumah. Yuk, simak!1. Puding CoklatPuding coklat adalah salah sat ...
  • Resepi Keledek - Santai dan Sedap
    Resepi Keledek - Santai dan SedapSource: bing.com Kenali Keledek Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang keledek atau ubi keledek. Keledek adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan nutrisi dan serat. Ia datang dalam pelbagai jenis, termasuk keledek ungu, keledek merah, ...
  • Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda Coba
    Resepi Sup Ekor yang Sedap dan Menyelerakan untuk Anda CobaSource: bing.com Hello Sobat Mai! Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog kami yang tercinta. Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda resepi sup ekor yang sedap dan pastinya menyelerakan. Sup ekor merupakan salah satu masakan yang popular ...
  • Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan Mudah
    Resepi Sos Thai Yang Sedap Dan MudahSource: bing.comSalam Sobat Mai!Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda resepi sos thai yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Sos thai adalah salah satu sos yang popular di Thailand dan kini semakin popular di Malaysia. Sos ...
  • Resepi Japchae
    Resepi JapchaeSource: bing.com Apa Itu Japchae? Hello Sobat Mai! Kali ini, kita akan membahas resepi Japchae, masakan Korea Selatan yang populer di seluruh dunia. Japchae merupakan masakan tradisional Korea yang terbuat dari mie kentang yang dicampur dengan berba ...
  • Resepi Meatball yang Sedap dan Mudah
    Resepi Meatball yang Sedap dan MudahSource: bing.comHello Sobat Mai, apa kabar hari ini?Sekarang ini, banyak orang yang mencari resepi yang mudah dan cepat untuk diikut. Salah satu jenis masakan yang cukup populer adalah meatball. Di sini, kami akan memberikan resepi meatball yang sed ...
  • Resepi Cekodok: Santapan Kegemaran Semua Orang
    Resepi Cekodok: Santapan Kegemaran Semua OrangSource: bing.comKenapa Cekodok Begitu Popular?Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka makanan ringan? Ada begitu banyak pilihan di luar sana, tetapi cekodok tetap menjadi salah satu santapan kegemaran semua orang. Cekodok yang kecil dan gebu ini memi ...
  • Resepi Cookies
    Resepi CookiesSource: bing.comApa itu cookies?Hello Sobat Mai! Apa khabar? Cookies adalah sejenis biskut yang biasa dihidangkan bersama-sama dengan minuman panas seperti teh atau kopi. Biskut ini sangat popular di seluruh dunia dan boleh didapati dalam pelbagai b ...
  • Resepi Ketayap
    Resepi KetayapSource: bing.comKenapa Perlu Mencuba Resepi Ketayap?Hello Sobat Mai, jika anda mencari sesuatu yang istimewa untuk dihidangkan pada masa makan malam atau acara keluarga, resepi ketayap adalah pilihan yang tepat. Ketayap adalah sejenis kuih tradision ...
  • Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di Rumah
    Resepi Tom Yam yang Sedap untuk Dicuba di RumahSource: bing.comTom Yam, Makanan Thailand yang Menggugah SeleraHello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi tom yam yang pasti membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Tom Yam adalah makanan khas Thailand yang terkenal dengan citarasa pedas ...

Post a Comment for "Resepi Laksam"