Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Lepat Pisang

Resepi Lepat PisangSource: bing.com

Bahan-bahan:

- 2 cawan tepung pulut

- 1 cawan air

- 3 sudu besar gula

- 1/2 sudu teh garam

- 5 biji pisang raja yang masak

- 1 biji kelapa parut

Cara-cara:

Hello Sobat Mai! Hari ini kita akan belajar membuat resepi lepat pisang yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat.

1. Pertama sekali, bersihkan pisang raja dan kelapa parut. Kemudian, potong pisang kepada bahagian-bahagian yang kecil.

2. Masukkan tepung pulut, gula dan garam ke dalam bekas dan gaulkan sebati.

3. Tambahkan air sedikit-sedikit ke dalam bekas dan uli hingga menjadi doh yang lembut.

4. Ambil satu bahagian doh dan bulatkan. Kemudian, ratakan dan letakkan sekeping pisang di atasnya.

5. Lipat doh dan tekan-tekan supaya pisang betul-betul terbungkus. Ulangi langkah ini sehingga habis.

6. Masukkan lepat pisang ke dalam periuk yang telah diisi air dan biarkan mendidih selama 20 minit.

7. Sementara menunggu lepat pisang masak, kita boleh menyediakan kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam. Kacau rata.

8. Setelah 20 minit, angkat lepat pisang dan gulingkan ke dalam kelapa parut. Pastikan semua bahagian lepat pisang tertutup dengan kelapa parut.

9. Lepat pisang siap disajikan. Nikmati hidangan ini dengan keluarga dan sahabat-sahabat terdekat.

Kesimpulan:

Itulah resepi lepat pisang yang sangat mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Dengan hanya beberapa bahan yang diperlukan, kita sudah boleh menikmati hidangan tradisional ini. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan dan keluarga. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Lepat Pisang"