Resepi Nasi Goreng Seafood
Hai Sobat Mai!
Apa khabar? Hari ini saya ingin berkongsi resepi yang pasti akan memuaskan selera anda. Resepi yang saya maksudkan adalah resepi nasi goreng seafood. Nasi goreng seafood ini sangat sedap dan pastinya akan memuaskan keinginan anda untuk mencuba sesuatu yang baru.
Untuk membuat resepi nasi goreng seafood, anda memerlukan bahan-bahan seperti:
- 2 cawan nasi yang telah masak
- 1/2 cawan udang
- 1/2 cawan sotong
- 1/2 cawan kerang
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk cili
- Minyak masak secukupnya
Sekarang, mari kita mulakan untuk membuat resepi nasi goreng seafood yang sedap ini.
Langkah 1: Persediaan
Pertama sekali, pastikan anda telah memasak nasi terlebih dahulu. Selain itu, bersihkan dan cuci bersih semua bahan-bahan seperti udang, sotong dan kerang.
Langkah 2: Goreng telur
Pukul telur dan gaulkan dengan sedikit garam dan lada hitam. Panaskan sedikit minyak dan goreng telur hingga masak. Kemudian, potong telur menjadi kecil-kecil dan ketepikan.
Langkah 3: Goreng seafood
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga harum. Kemudian, masukkan udang, sotong dan kerang ke dalam kuali dan goreng sehingga masak.
Langkah 4: Masukkan nasi
Selepas seafood masak, masukkan nasi ke dalam kuali dan kacau sehingga rata. Kemudian, tambahkan serbuk kunyit, serbuk cili, garam dan lada hitam ke dalam kuali dan teruskan mengacau sehingga semua bahan-bahan sebati.
Langkah 5: Siapkan hidangan
Setelah nasi goreng seafood siap, hidangkan dalam pinggan dan taburkan ke atasnya telur yang telah dipotong kecil-kecil tadi. Nasi goreng seafood siap untuk dinikmati.
Kesimpulan
Jadi, itu lah resepi nasi goreng seafood yang sedap dan pastinya memuaskan selera anda. Mudah dan cepat untuk disediakan. Jangan lupa mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi dengan kawan-kawan anda.
Jumpa lagi di resepi-resepi lain yang menarik. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Nasi Goreng Seafood"