Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Pavlova Mini

 Resepi Pavlova MiniSource: bing.com

Hello Sobat Mai!

Sobat Mai, kita semua tahu bahawa pavlova merupakan sejenis kek yang terdiri daripada putih telur yang dipukul kental, gula, dan cuka. Kek ini sangat sesuai dihidangkan pada majlis atau perayaan. Tetapi, apabila kita membuat kek pavlova, adakah kita pernah terfikir untuk membuatnya dalam saiz mini? Mari kita belajar membuat resepi pavlova mini yang sangat mudah dan menyelerakan.Untuk membuat pavlova mini, bahan-bahan yang diperlukan ialah:- 3 putih telur- 150 gram gula kastor- 1 sudu teh cuka putih- 1 sudu teh tepung jagung- 1/2 sudu teh esen vanila- Secubit garam

Langkah 1: Persiapkan Bahan

Pastikan bahawa semua bahan telah disediakan sebelum memulakan proses membuat pavlova mini. Pastikan juga bahawa mangkuk dan alat yang digunakan untuk memukul putih telur bersih dan kering.

Langkah 2: Pukul Putih Telur

Masukkan putih telur ke dalam mangkuk dan pukul dengan mikser pada kelajuan tinggi sehingga putih telur menjadi kental. Kemudian, masukkan garam ke dalam putih telur dan pukul lagi sehingga putih telur menjadi lebih kental dan berkilau.

Langkah 3: Masukkan Gula dan Bahan Lain

Tambahkan gula kastor sedikit demi sedikit ke dalam putih telur dan pukul sehingga gula larut dan campuran menjadi lebih kental. Kemudian, masukkan cuka putih, tepung jagung, dan esen vanila ke dalam campuran putih telur dan gula. Pukul lagi sehingga kesemua bahan tercampur rata.

Langkah 4: Bentuk Pavlova Mini

Preheat oven pada suhu 150 darjah Celsius. Letakkan baking paper pada dulang dan letakkan campuran putih telur dan gula pada baking paper dalam bentuk kecil dan bulat. Pastikan jarak antara setiap pavlova mini cukup untuk mengelakkan daripada melekat satu sama lain semasa dipanggang.

Langkah 5: Panggang Pavlova Mini

Masukkan dulang ke dalam oven dan panggang selama 30 minit atau sehingga pavlova mini menjadi kering di luar dan lembut di dalam. Setelah selesai dipanggang, keluarkan pavlova mini dari oven dan biarkan ia sejuk sepenuhnya.

Langkah 6: Hidangkan Pavlova Mini

Setelah pavlova mini sejuk, letakkan di atas pinggan dan hias dengan buah-buahan seperti strawberi, kiwi, dan blueberry. Anda juga boleh menambahkan krim segar atau gula halus sebagai hiasan.

Kesimpulannya

Sobat Mai, resepi pavlova mini ini sangat mudah untuk dibuat dan sangat sesuai dihidangkan pada majlis atau perayaan. Dengan hanya menggunakan beberapa bahan sahaja, anda boleh membuat kek pavlova yang sedap dan menggoda selera. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah anda!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Pavlova Mini"