Resepi Pengat Labu yang Sedap dan Mudah
Hello Sobat Mai!
Sekiranya anda sedang mencari hidangan pencuci mulut yang sedap dan mudah untuk dibuat, tidak ada salahnya mencuba resepi pengat labu yang enak ini. Pengat labu adalah hidangan tradisional yang biasanya disajikan semasa musim perayaan seperti hari raya atau perkahwinan. Namun, tidak ada salahnya membuat pengat labu kapan saja anda inginkan.Bahan-bahan
Untuk membuat hidangan pengat labu yang enak, anda memerlukan bahan-bahan berikut:- 1 kilogram labu, potong dadu- 200 gram gula pasir- 1 liter santan- 4 helai daun pandan- 1 sudu teh garam- Air secukupnyaCara Membuat
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat hidangan pengat labu yang sedap:1. Ambil pot besar dan masukkan potongan labu, gula pasir, santan, dan daun pandan.2. Masukkan air secukupnya dan kacau rata.3. Letakkan pot di atas api dan masak dengan api sederhana hingga labu empuk.4. Setelah labu empuk, masukkan garam dan kacau rata.5. Masak lagi dengan api sederhana hingga santan pekat dan labu benar-benar empuk.Sajikan
Sekarang hidangan pengat labu yang enak dan sedap sudah siap untuk disajikan. Anda bisa menikmatinya dalam keadaan panas atau dingin, tergantung selera anda. Anda juga bisa menambahkan kelapa parut sebagai topping untuk memberikan rasa yang lebih nikmat.Kesimpulan
Itulah resepi pengat labu yang enak dan mudah untuk dibuat. Dengan bahan-bahan yang mudah didapat dan cara membuat yang sederhana, anda bisa memasak hidangan ini kapan saja anda inginkan. Selamat mencoba!Jangan lupa untuk terus mengunjungi situs kami untuk resepi-resepi lain yang menarik. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Pengat Labu yang Sedap dan Mudah"