Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sotong Salted Egg yang Sedap dan Mudah

Resepi Sotong Salted Egg Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membahas tentang resepi sotong salted egg yang sedap dan mudah untuk dibuat. Sotong salted egg adalah hidangan yang semakin popular di Malaysia, terutama di kalangan penggemar makanan laut. Hidangan ini sangat mudah disediakan dan pastinya menyelerakan. Jadi, mari kita mulai dengan bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan:

Untuk membuat hidangan sotong salted egg, anda memerlukan bahan-bahan berikut:- 500g sotong segar- 2 biji telur itik- 1 biji kuning telur ayam- 2 ulas bawang putih- 3 tangkai daun kari- 5 kuntum cili padi- 2 biji kunyit hidup- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam- 1/2 sudu teh serbuk kunyit- 1/2 sudu teh garam- 1/2 sudu teh gula- 1/2 cawan tepung jagung- 1/2 cawan tepung gandum- Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

Berikut adalah cara untuk menyediakan hidangan sotong salted egg yang sedap dan mudah:1. Bersihkan sotong dan belah menjadi dua bahagian.2. Campurkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk lada hitam, serbuk kunyit, garam dan gula dalam mangkuk dan kacau rata.3. Gulingkan sotong dalam campuran tepung hingga kesemuanya dilapisi dengan tepung.4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sotong hingga keperangan. Angkat dan toskan.5. Hiris halus bawang putih, cili padi dan daun kari.6. Kupas kuning telur ayam dan ambil kuningnya sahaja.7. Pukul telur itik dan kuning telur ayam bersama-sama.8. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari hingga naik bau.9. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan kacau sebati.10. Tambahkan kuning telur ayam yang telah dipukul dan kacau sebati hingga pekat.11. Masukkan sotong yang telah digoreng tadi dan kacau sebati sehingga kesemuanya dilapisi dengan telur.12. Sediakan hidangan sotong salted egg dalam pinggan dan hidangkan segera.

Catatan:

- Pastikan sotong segar dan bersih sebelum digunakan.- Anda boleh menambah atau mengurangkan kuantiti cili padi mengikut selera anda.- Tambahkan sedikit air jika telur terlalu pekat semasa memasak.- Jangan terlalu lama menggoreng sotong kerana ia akan menjadi keras.

Kesimpulan:

Itulah resepi sotong salted egg yang sedap dan mudah. Hidangan ini sangat sesuai untuk dihidangkan sebagai lauk-pauk atau sebagai hidangan pembuka. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Sotong Salted Egg yang Sedap dan Mudah"