Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Sotong Sumbat

Resepi Sotong SumbatSource: bing.com

Bahan-bahan:

- 500g sotong

- 1 biji bawang besar

- 3 ulas bawang putih

- 1 inci halia

- 1 sudu kecil serbuk kunyit

- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar

- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis

- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

- 1/2 sudu kecil garam

- 2 sudu besar minyak masak

- 1 tangkai daun bawang

- 1 tangkai daun sup

Cara-cara:

Pertama-tama, bersihkan sotong dan tanggalkan kulitnya. Kemudian, cuci bersih dan biarkan seketika.

Selepas itu, tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dicincang halus dengan minyak masak hingga naik bau.

Tambahkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau sebati dan masak hingga rempah betul-betul masak.

Setelah itu, masukkan sotong yang telah dicincang halus bersama-sama dengan rempah tadi. Gaul rata dan masak seketika hingga sotong separuh masak.

Angkat sotong dan biarkan sehingga sejuk.

Apabila sotong sudah sejuk, ambil satu biji sotong dan sumbatkan rempah yang telah dimasak tadi ke dalamnya. Ulangi proses ini sehingga habis.

Panaskan sedikit minyak dan goreng sotong yang telah disumbat tadi hingga kuning keemasan.

Sedia untuk dihidangkan bersama-sama dengan daun bawang dan daun sup yang telah dicincang halus.

Catatan:

Agar sotong tidak kering semasa pembakaran, pastikan rempah yang dimasak cukup lembap dan tidak terlalu kering. Jangan juga terlalu banyak memasukkan rempah ke dalam sotong, supaya sotong tidak meletup semasa pembakaran.

Kesimpulan

Itulah resipi sotong sumbat yang sedap dan mudah untuk disediakan. Cuba masak dan nikmati bersama-sama dengan keluarga di rumah. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Sotong Sumbat"