Resepi Tomyam Putih yang Sedap dan Mudah
Assalamualaikum Sobat Mai!
Sudah lama tak update resepi di blog ni. Kali ni nak kongsikan resepi tomyam putih yang sedap dan mudah. Tomyam putih ni sesuai untuk mereka yang tak suka pedas dan nak rasa tomyam yang ringan je. Jangan risau sebab resepi ni senang je nak buat. So, jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi tomyam putih ni.Bahan-Bahan:
- 3 ulas bawang putih- 2 inci halia- 2 kuntum bunga kantan- 1 helai daun limau purut- 2 batang serai- 500ml air- 1 cawan susu segar- 300g udang- 200g ayam- 100g cendawan- Garam secukup rasaCara-Cara:
1. Tumis bawang putih dan halia sehingga naik bau.2. Masukkan serai, bunga kantan dan daun limau purut.3. Masukkan air dan biarkan mendidih.4. Masukkan ayam dan biarkan ayam masak hingga separuh masak.5. Masukkan udang dan cendawan.6. Tambahkan susu segar dan garam secukup rasa.7. Biarkan mendidih hingga udang masak.8. Siap untuk dihidangkan.Nota Dapur:
- Sesuai untuk 4-5 orang.- Boleh tambah sayur-sayuran seperti kobis dan carrot untuk lebih sihat.- Kalau nak lebih pekat, boleh tambah santan.Kesimpulan:
Sekian resepi tomyam putih yang sedap dan mudah. Jangan lupa cuba resepi ni di rumah. Selamat mencuba! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.Assalamualaikum!
Post a Comment for "Resepi Tomyam Putih yang Sedap dan Mudah"