Source: bing.comUbi kayu, bahan utama hidangan kampung
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan membahas tentang resepi ubi kayu. Ubi kayu merupakan salah satu bahan makanan yang sering digunakan dalam hidangan kampung. Selain rasanya yang lezat, ubi kayu juga mengandungi banyak nutrisi yang bermanfaat untuk tubuh kita.
Cara memilih ubi kayu yang baik
Sebelum memasak, pastikan ubi kayu yang dipilih tidak berwarna kebiruan atau kecoklatan. Pilihlah yang berwarna putih atau kuning. Selain itu, pastikan ubi kayu tidak terlalu keras atau terlalu lembut. Ubi kayu yang baik akan terasa kenyal ketika diremas-remas.
Resepi ubi kayu kukus
Untuk memasak ubi kayu kukus, pertama-tama kita perlu memotong ubi kayu menjadi beberapa bagian. Setelah itu, kukus ubi kayu selama 20-25 minit. Setelah matang, bolehlah dihidangkan dengan kari atau sambal tumis.
Resepi ubi kayu goreng
Untuk memasak ubi kayu goreng, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu. Kemudian, potong ubi kayu menjadi irisan tipis-tipis. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ubi kayu hingga keemasan. Hidangkan dengan sambal atau kicap manis.
Resepi ubi kayu rebus
Untuk memasak ubi kayu rebus, pertama-tama kita perlu memotong ubi kayu menjadi beberapa bagian. Kemudian, rebus ubi kayu dalam air mendidih selama 20-25 minit. Setelah matang, bolehlah dihidangkan dengan gula merah atau santan.
Resepi ubi kayu masak lemak
Untuk memasak ubi kayu masak lemak, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan ubi kayu dan santan ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu berinti
Untuk membuat ubi kayu berinti, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu. Kemudian, potong ubi kayu menjadi irisan tipis-tipis. Buatlah inti dengan campuran kelapa parut dan gula merah. Letakkan inti di atas irisan ubi kayu dan gulung seperti gulungan popiah. Goreng hingga keemasan. Hidangkan dengan gula pasir.
Resepi ubi kayu kuih
Untuk membuat ubi kayu kuih, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, kukus ubi kayu selama 20-25 minit. Tumbuk ubi kayu yang sudah sejuk dan campurkan dengan tepung, gula dan santan. Bentuk adunan menjadi bulat-bulat kecil dan kukus selama 15-20 minit. Hidangkan dengan kaya atau serunding.
Resepi ubi kayu chips
Untuk membuat ubi kayu chips, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi irisan tipis-tipis. Rendam irisan ubi kayu dalam air garam selama 5 minit. Kemudian, goreng irisan ubi kayu hingga keemasan. Hidangkan dengan cili sos atau kicap manis.
Resepi ubi kayu masak asam pedas
Untuk memasak ubi kayu masak asam pedas, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah, cili kering dan belacan sehingga wangi. Masukkan ubi kayu, air asam jawa dan air ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu masak lemak cili api
Untuk memasak ubi kayu masak lemak cili api, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah dan cili api sehingga wangi. Masukkan ubi kayu dan santan ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu lepat
Untuk membuat ubi kayu lepat, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, kukus ubi kayu selama 20-25 minit. Tumbuk ubi kayu yang sudah sejuk dan campurkan dengan tepung, gula dan santan. Bentuk adunan menjadi bulat-bulat kecil dan masukkan ke dalam air mendidih. Masak hingga lepat timbul ke permukaan air. Hidangkan dengan kaya atau serunding.
Resepi ubi kayu masak kunyit
Untuk memasak ubi kayu masak kunyit, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah, kunyit dan serai sehingga wangi. Masukkan ubi kayu dan air ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu masak santan pedas
Untuk memasak ubi kayu masak santan pedas, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah dan cili api sehingga wangi. Masukkan ubi kayu dan santan ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu masak kicap
Untuk memasak ubi kayu masak kicap, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah dan cili api sehingga wangi. Masukkan ubi kayu dan kicap manis ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu masak lemak cili padi
Untuk memasak ubi kayu masak lemak cili padi, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah dan cili padi sehingga wangi. Masukkan ubi kayu dan santan ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu masak merah
Untuk memasak ubi kayu masak merah, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah dan rempah ratus sehingga wangi. Masukkan ubi kayu, air dan sos tomato ke dalam kuali dan masak hingga ubi kayu empuk. Hidangkan dengan nasi panas.
Resepi ubi kayu masak lemak cendawan
Untuk memasak ubi kayu masak lemak cendawan, pertama-tama kita perlu mengupas kulit ubi kayu dan memotongnya menjadi beberapa bagian. Kemudian, tumis bawang
Post a Comment for "Resepi Ubi Kayu yang Sedap dan Mudah"