Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Udang Masak Merah

Resepi Udang Masak MerahSource: bing.com

Bahan-Bahan:

- 500g udang- 2 biji bawang besar- 5 ulas bawang putih- 2 cm halia- 2 batang serai- 2 sudu besar cili kisar- 1 tin tomat yang dihancurkan- Garam secukup rasa- Gula secukup rasa- Minyak masak secukupnya- Daun kunyit (untuk hiasan)

Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsi resepi udang masak merah yang sangat sedap dan pasti menjadi kegemaran anda. Udang adalah salah satu bahan yang paling popular digunakan dalam masakan Melayu dan udang masak merah adalah antara hidangan yang paling popular di Malaysia. Jadi, mari kita mulakan dengan bahan-bahan yang diperlukan.

Cara-Cara:

1. Bersihkan udang dan buang kulitnya. Kemudian, lumatkan bawang besar, bawang putih, halia dan serai menggunakan pengisar atau blender sehingga ia menjadi sebati.2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga wangi.3. Masukkan cili kisar dan tomat yang telah dihancurkan. Kacau sebati.4. Masukkan udang dan kacau sebati sehingga udang berubah warna menjadi merah jambu.5. Tambah garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih sehingga airnya kering.6. Hidangkan udang masak merah dengan daun kunyit sebagai hiasan.

Itulah cara mudah untuk membuat udang masak merah yang sedap dan lazat. Anda boleh mencuba hidangan ini bersama nasi putih, nasi lemak atau roti canai. Ia juga sesuai dimakan bersama-sama dengan keluarga atau rakan-rakan. Selamat mencuba!

Kesimpulan

Resepi udang masak merah adalah antara hidangan yang sangat popular di Malaysia. Ia mudah untuk disediakan dan amat sesuai dimakan bersama-sama dengan keluarga atau rakan-rakan. Anda boleh mencuba resepi ini dirumah dan jangan lupa untuk berkongsi dengan kami bagaimana rasa udang masak merah yang anda buat. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Udang Masak Merah"