Cara dan Resepi untuk Membuat Bakso
Pengenalan
Hello Sobat Mai! Bakso, makanan yang sangat popular di Malaysia. Bakso biasanya dihidangkan dalam semangkuk sup atau gorengan. Rasa daging yang kenyal dan lembut membuatkan bakso menjadi kegemaran ramai. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi tentang cara dan resepi untuk membuat bakso yang enak dan sedap.Bahan-bahan
Untuk membuat bakso, anda memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati. Bahan-bahan yang diperlukan termasuklah:- 500g daging cincang halus
- 1 biji telur
- 3 sudu besar tepung ubi kayu
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan air sejuk
Cara Membuat
1. Pertama sekali, campurkan semua bahan yang terdapat dalam senarai bahan ke dalam mangkuk besar.2. Gaulkan semua bahan tersebut dengan menggunakan tangan sehingga sebati.
3. Setelah itu, biarkan adunan bakso selama 30 minit.
4. Selepas 30 minit, ambil sedikit adunan bakso dan bulatkan.
5. Rebuskan air dalam periuk dan masukkan bakso yang telah dibulatkan tadi ke dalam air yang mendidih.
6. Masak bakso sehingga ia naik ke atas permukaan air, kemudian angkat dan toskan.
7. Bakso anda siap untuk dihidangkan dan dinikmati!
Cara membuat Bakso Goreng
1. Pertama sekali, ikut langkah 1 hingga 3 seperti di atas.2. Selepas itu, gaulkan bakso dengan tepung jagung.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan bakso hingga kuning keemasan.
4. Bakso goreng anda sudah siap untuk dihidangkan!
Post a Comment for "Cara dan Resepi untuk Membuat Bakso"