Resepi Apam Kuah Terengganu
Cara Membuat Apam Kuah Terengganu
Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berbagi resepi mengenai makanan khas Terengganu yang sangat terkenal yaitu apam kuah. Apam kuah adalah sejenis kuih yang terbuat dari tepung beras yang dihidangkan bersama kuah gula merah yang kental dan sedikit pekat. Makanan ini sangat cocok dimakan pada waktu pagi atau petang sambil menikmati secangkir teh Tarik. Berikut ini adalah cara membuat apam kuah Terengganu yang lezat dan enak.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Cara Membuat Kuah Gula Merah
Pertama-tama, mari kita buat kuah gula merah terlebih dahulu. Campurkan gula merah, air, daun pandan dan garam dalam periuk dan masak dengan api sederhana. Masak hingga gula merah larut dan kuah menjadi pekat. Setelah itu, saring kuah dan sisihkan.
Cara Membuat Adunan Apam
Untuk membuat adunan apam, campurkan tepung beras, air daun pandan, telur, santan, garam, dan baking powder dalam mangkuk dan kacau rata. Pastikan adunan menjadi lembut dan tidak bergerindil.
Cara Membuat Apam
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya. Tuang adunan apam ke dalam kuali dan panggang dengan api yang sederhana. Apam akan menjadi gelembung dan naik ke permukaan. Masak hingga kedua-dua belah apam menjadi masak dan keperangan. Setelah itu, angkat dan susun dalam pinggan.
Cara Penyajian Apam Kuah Terengganu
Sajikan apam dengan kuah gula merah yang disediakan. Taburkan sedikit kelapa parut di atasnya dan siap untuk dinikmati. Apam kuah Terengganu ini sangat lezat dan enak disajikan pada waktu pagi atau petang.
Penutup
Jangan lupa untuk mencuba resepi apam kuah Terengganu ini di rumah anda. Adunan ini sangat mudah disediakan dan pasti akan memuaskan selera anda. Selamat mencuba dan semoga berjaya dalam memasak! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Apam Kuah Terengganu"