Resepi Apam Susu Warna Warni Pelangi
Bahan-bahan:
- 150 gram tepung gandum
- 50 gram tepung kastard
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 50 gram gula halus
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu cair
- 1/4 cawan minyak masak
- Pewarna makanan (merah, kuning, hijau, dan biru)
Cara-cara:
- Pertama-tama, ambil mangkuk besar dan campurkan tepung gandum, tepung kastard, baking powder, dan garam.
- Kemudian, masukkan gula halus dan telur. Kacau-kacau sehingga semua bahan tercampur rata.
- Seterusnya, tuangkan susu cair dan minyak masak ke dalam adunan. Kacau-kacau lagi sehingga adunan menjadi licin.
- Bahagikan adunan kepada 5 bahagian yang sama. Kemudian, warnakan setiap bahagian dengan pewarna makanan yang berbeza-beza.
- Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. Tuangkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan biarkan ia terus membesar.
- Balikkan apam susu apabila permukaannya sudah banyak berlubang. Biarkan ia masak sehingga kedua-dua belah permukaan menjadi keperangan.
- Ulangi langkah 5 dan 6 sehingga semua adunan habis digunakan.
- Siap! Apam susu warna-warni pelangi sudah siap untuk disajikan.
Kesimpulan:
Resepi apam susu warna warni pelangi ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Sobat Mai boleh mencuba resepi ini di rumah bersama-sama keluarga dan anak-anak. Hidangan yang cantik dan lezat ini pasti akan menjadi kegemaran semua orang. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Apam Susu Warna Warni Pelangi"