Resepi Asam Pedas Stail Mak Da Asli Melaka
Salam Sobat Mai, Apa Khabar?
Asam pedas adalah hidangan tradisional Malaysia yang terkenal dengan rasa pedas dan masam yang menyegarkan. Hidangan ini biasanya dimakan dengan nasi putih dan ikan segar. Resepi asam pedas dari Melaka mempunyai cita rasa yang unik dan kaya dengan rempah-rempah.
Untuk membuat hidangan asam pedas stail mak da asli Melaka, anda memerlukan ikan segar seperti ikan pari, ikan kembung atau ikan tenggiri. Anda juga memerlukan bahan-bahan seperti cili kering, bawang merah, bawang putih, serai, halia, kunyit, belacan, asam keping dan garam.
Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat hidangan asam pedas stail mak da asli Melaka:
Langkah 1: Persiapan Bahan
Bersihkan ikan dan potong menjadi beberapa bahagian. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, serai, halia, dan kunyit. Tumbuk belacan dan asam keping.
Langkah 2: Masak Asam Pedas
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar hingga wangi. Kemudian, masukkan belacan dan asam keping. Kacau sebati dan biarkan seketika.
Selepas itu, tuangkan air secukupnya dan biarkan mendidih. Masukkan ikan dan biarkan masak hingga empuk. Tambahkan garam secukup rasa.
Langkah 3: Sajikan Asam Pedas
Hidangkan asam pedas panas dengan nasi putih. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi atau terung dalam hidangan ini.
Asam pedas stail mak da asli Melaka adalah hidangan yang enak dan menyegarkan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Asam pedas stail mak da asli Melaka adalah hidangan yang populer di Malaysia. Hidangan ini mempunyai rasa yang pedas dan masam yang menyegarkan. Resepi asam pedas stail mak da asli Melaka sangat mudah untuk diikuti dan boleh disesuaikan dengan cita rasa anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah!
Post a Comment for "Resepi Asam Pedas Stail Mak Da Asli Melaka"