Resepi Asam Rebus Ikan Selar Masakan Ringkas
Bahan-bahan:
- 500g ikan selar
- 2 biji limau kasturi
- 2 biji cili merah
- 2 batang serai (diketuk)
- 3 helai daun limau purut
- 1 inci halia (diketuk)
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 1/2 sudu besar garam
- 1/2 sudu besar gula
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai, kali ini saya ingin berkongsi resepi asam rebus ikan selar yang sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Resepi ini sangat sesuai untuk anda yang ingin mencuba masakan yang ringkas dan cepat.
Cara-cara:
- Bersihkan ikan selar dan potong menjadi 4 bahagian.
- Perah air limau kasturi ke atas ikan dan biarkan selama 10 minit.
- Sangai ikan selar hingga kering.
- Didihkan air dalam periuk dan masukkan serai, daun limau purut, halia dan bawang putih.
- Masukkan cili merah dan biarkan mendidih selama 5 minit.
- Masukkan ikan selar dan biarkan mendidih selama 10 minit.
- Tambahkan gula dan garam mengikut selera.
- Angkat ikan dan sedia untuk dihidangkan.
Sangat mudah bukan untuk menyediakan resepi asam rebus ikan selar ini? Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti bendi atau tomato jika suka. Rasanya pasti menjadi lebih sedap dan menyelerakan.
Kesimpulan:
Resepi asam rebus ikan selar ini sangat mudah dan ringkas untuk disediakan. Ia juga sangat sesuai untuk anda yang ingin mencuba masakan yang berlainan daripada masakan harian. Cuba lah masak resepi ini di rumah dan kongsikan dengan keluarga dan sahabat-sahabat anda.
Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan mereka yang memerlukannya. Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Asam Rebus Ikan Selar Masakan Ringkas"