Resepi Ayam Bakar Cili Padi: Pedas dan Sedap!
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam, dipotong 8 bahagian
- 10 biji cili padi, dikisar
- 5 ulas bawang merah, dikisar
- 3 ulas bawang putih, dikisar
- 1 inci halia, dikisar
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar gula merah
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai! Apa kabar? Kali ini saya akan berbagi resepi ayam bakar cili padi yang pedas dan sedap. Resepi ini sangat mudah dibuat dan cocok untuk dihidangkan bersama nasi putih dan sayur-sayuran. Yuk, simak bahan-bahan dan langkah-langkahnya di bawah ini.
Cara Membuat:
- Cuci bersih ayam dan lumuri dengan garam secukupnya.
- Campurkan bahan-bahan kisar, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, gula merah, dan air secukupnya.
- Rendam ayam dalam campuran bahan-bahan tadi selama 30 minit.
- Panaskan grill atau panggangan dan bakar ayam hingga masak dan kecoklatan. Bolak-balik ayam agar matang merata.
- Sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan sayur-sayuran.
Itulah resepi ayam bakar cili padi yang sangat pedas dan sedap. Resepi ini cocok untuk dinikmati bersama keluarga dan teman-teman. Jangan lupa mencoba resepi lain yang menarik di blog kami. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Ayam Bakar Cili Padi: Pedas dan Sedap!"