Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam (potong kecil-kecil)
- 1 cawan santan pekat
- 2 helai daun pandan
- 2 ulas bawang merah (hiris halus)
- 3 ulas bawang putih (hiris halus)
- 1 inci halia (hiris halus)
- 2 sudu besar cili boh
- 5 biji cili padi (hiris halus)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan bahas resepi ayam masak lemak cili api yang pastinya bikin lidah Sobat Mai bergoyang. Siapa yang tak suka masakan yang pedas dan lemak-lemak manis, kan? So, jangan sampai ketinggalan untuk mencoba resepi ini.
Cara Memasak:
Pertama-tama, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan cili boh dan cili padi. Tumis sehingga rempah-rempah tercampur rata.
Selepas itu, masukkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sebati supaya ayam betul-betul tercampur dengan rempah-rempah.
Setelah itu, masukkan serbuk kunyit dan daun pandan. Kacau sebati supaya rempah-rempah tercampur rata.
Lalu, tuangkan santan ke dalam kuali. Kacau perlahan-lahan dan masak sehingga ayam empuk dan santan pekat.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan masakan masak selama 5-10 minit.
Selesai! Ayam masak lemak cili api siap untuk disajikan dengan nasi panas.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi ayam masak lemak cili api yang sangat sedap dan pedas. Resepi ini sangat sesuai untuk mereka yang gemar makanan pedas dan lemak-lemak manis. Jangan lupa cuba resepi ini dan selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat memasak!
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api"