Resepi Ayam Masak Merah Che Nom
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam
- 2 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 batang serai
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar rempah kari
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak masak
Hello Sobat Mai, kali ini saya akan berbagi resepi ayam masak merah che nom. Resepi ini sangat mudah dan enak untuk dicuba. Makanan ini juga sangat sesuai untuk disajikan pada majlis kenduri atau jamuan makan dengan keluarga dan rakan-rakan.
Cara-cara
1. Potong ayam menjadi saiz kecil dan bersihkan. Kemudian, marinakan ayam dengan sedikit garam dan perasan air limau selama 10 minit.
2. Goreng ayam hingga kuning keperangan dan ketepikan.
3. Tumbuk bahan-bahan seperti bawang besar, bawang putih, halia dan serai.
4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
5. Masukkan rempah kari dan kacau sebati.
6. Masukkan cili kisar dan kacau sebati.
7. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan rata dengan rempah.
8. Masukkan air ke dalam kuali dan tumis sebentar.
9. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
10. Biarkan ayam masak merah che nom hingga kering dan berminyak.
Kesimpulan
Itulah resepi ayam masak merah che nom yang sangat mudah dan enak. Sangat sesuai untuk disajikan pada majlis kenduri dan jamuan makan. Jangan lupa cuba resepi ini dan kongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Merah Che Nom"