Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Masak Palembang

 Resepi Ayam Masak Palembang Source: bing.com

Hello Sobat Mai, Apa khabar hari ini?

Ayam masak Palembang adalah salah satu masakan khas Indonesia yang sangat terkenal di Malaysia. Walaupun berasal dari Palembang, masakan ini telah menjadi kegemaran ramai di negara kita. Dengan rasa pedas dan sedapnya kuah kari, ayam masak Palembang pasti mampu memuaskan selera anda.

Untuk membuat resepi ayam masak Palembang, anda memerlukan bahan-bahan seperti ayam, bawang putih, bawang merah, serai, lengkuas, daun salam, daun kunyit, cili kering dan rempah kari.

Pertama sekali, anda perlu menumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi. Kemudian, masukkan serai, lengkuas, daun salam dan daun kunyit ke dalam kuali dan kacau sebati selama beberapa minit.

Selepas itu, masukkan ayam yang telah dipotong ke dalam kuali dan kacau sebati dengan rempah kari. Tambah air secukupnya dan biarkan ayam masak selama 30 minit hingga empuk.

Akhir sekali, masukkan cili kering yang telah dikisar dan kacau rata. Biarkan masakan ini masak selama beberapa minit lagi hingga kuah menjadi pekat.

Ayam masak Palembang boleh disajikan dengan nasi panas dan acar. Anda juga boleh menambahkan kacang panjang, taugeh atau sayur-sayuran lain mengikut citarasa anda.

Untuk memudahkan anda, berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ayam - 1 ekor
  • Bawang putih - 5 ulas
  • Bawang merah - 5 ulas
  • Serai - 2 batang
  • Lengkuas - 2 inci
  • Daun salam - 2 helai
  • Daun kunyit - 2 helai
  • Cili kering - 10 biji
  • Rempah kari - 2 sudu besar
  • Itulah resepi ayam masak Palembang yang sedap dan mudah untuk dibuat. Anda boleh mencubanya di rumah dan berkongsi bersama keluarga dan rakan-rakan anda.

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Palembang"