Source: bing.comApa itu Ayam Percik?
Sobat Mai, mungkin kalian sudah pernah merasai menu ayam percik Kelantan yang terkenal dengan cita rasa manis pedas. Ayam percik merupakan salah satu hidangan tradisional yang berasal dari Kelantan. Hidangan ini terdiri daripada ayam yang digoreng dan disiram dengan kuah berperisa santan, rempah ratus dan gula merah.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Untuk membuat hidangan ayam percik ini, Sobat Mai perlu menyiapkan bahan-bahan seperti ayam, santan pekat, serai, bawang putih, bawang merah, jintan manis, kunyit, halia, gula merah, garam dan minyak masak.
Cara Membuat Ayam Percik Kelantan
1. Pertama-tama, bersihkan ayam dan potong menjadi beberapa bahagian.2. Kemudian, tumis bawang putih, bawang merah dan serai hingga harum.3. Masukkan rempah ratus seperti jintan manis, kunyit dan halia. Kacau hingga rata.4. Tambahkan santan pekat dan gula merah. Masak hingga mendidih.5. Goreng ayam hingga kekuningan.6. Setelah itu, celupkan ayam ke dalam kuah santan dan rempah yang telah disediakan.7. Kemudian, bakar ayam hingga garing dan keperangan.8. Untuk kuah percik, tambahkan sedikit air dalam kuah santan yang disediakan tadi.9. Sedia untuk dihidangkan.
Cara Penyajian Ayam Percik Kelantan
Sobat Mai, hidangan ayam percik Kelantan biasanya disajikan bersama nasi impit atau nasi minyak. Kuah percik dituang di atas ayam dan nasi. Hidangan ini sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis kenduri atau jamuan keluarga.
Kesimpulan
Itulah resepi ayam percik Kelantan yang sempurna untuk dihidangkan pada majlis kenduri atau jamuan keluarga. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara penyediaan yang mudah, Sobat Mai pasti dapat mencuba resepi ini di rumah. Selamat mencuba!
- Selamat mencuba resepi ayam percik Kelantan ini.
- Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan rakan-rakan anda.
- Jumpa lagi di resepi-resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Ayam Percik Kelantan"