Resepi Badak Berendam
Assalamualaikum Sobat Mai!
Badak berendam adalah hidangan yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia, khususnya di kalangan suku kaum Melayu. Hidangan ini menyediakan perpaduan rasa yang unik dan pastinya akan memuaskan selera anda. Bagi anda yang ingin mencuba membuat badak berendam di rumah, kami akan memperkenalkan resepi badak berendam yang mudah dan sedap.
Bahan-bahan:
- 1/2 kg daging cincang
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang serai
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
Cara membuat:
Pertama-tama, campurkan daging cincang bersama dengan tepung beras, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan garam. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
Kemudian, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bunga lawang, serai dan daun pandan sehingga wangi.
Selepas itu, masukkan daging cincang yang telah digaul tadi ke dalam kuali dan kacau hingga rata. Pastikan api tidak terlalu besar supaya daging tidak terbakar.
Tambahkan air sedikit demi sedikit dan biarkan daging masak sehingga empuk dan kuah pekat.
Setelah daging masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
Kesimpulan:
Resepi badak berendam ini sangat mudah dan sedap untuk dicuba di rumah. Anda boleh menyesuaikan rasa mengikut selera anda. Jangan lupa untuk memastikan daging telah masak sepenuhnya sebelum dihidangkan. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Badak Berendam"