Source: bing.comKenapa Memilih Resepi Ini?
Hello Sobat Mai! Apa khabar? Hari ini saya ingin berkongsi resepi bihun singapore yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat. Resepi ini dihasilkan oleh chef terkenal Malaysia, Sheila Rusly. Jadi, jika anda mencari hidangan yang boleh membawa rasa Singapore ke dalam rumah anda, jom kita cuba resepi ini!
Bahan-Bahan
Untuk membuat hidangan ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 300g bihun
- 1 biji bawang besar, dihiris tipis
- 3 ulas bawang putih, dicincang halus
- 2cm halia, dicincang halus
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil gula
- 1/2 sudu kecil lada hitam
- 1 biji telur, dipukul rata
- 150g udang, dikupas dan dibuang kepala dan ekor
- 1 cawan taugeh
- 1/2 cawan kulit telur, dipotong kecil-kecil
- 3 batang daun bawang, dihiris halus
- 2 sudu besar minyak masak
Cara-Cara Memasak Resepi Bihun Singapore Sheila Rusly
Sekarang kita beralih kepada langkah-langkah untuk memasak resepi bihun singapore Sheila Rusly yang sedap ini:
- Rebus bihun dalam air mendidih selama 3-5 minit atau sehingga empuk. Tapis dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, dan halia hingga wangi.
- Tambah sos tiram, sos cili, garam, gula, dan lada hitam. Gaul rata.
- Masukkan telur dan kacau hingga pecah dan masak.
- Tambah udang dan kacau sebentar sahaja hingga udang berubah warna.
- Masukkan taugeh dan kulit telur. Kacau rata.
- Masukkan bihun dan daun bawang. Kacau rata hingga semua bahan tercampur rata.
- Sedia untuk dihidangkan!
Resepi Bihun Singapore Sheila Rusly Siap!
Resepi bihun singapore Sheila Rusly siap untuk dihidangkan! Anda boleh memasak hidangan ini untuk makan siang, makan malam atau untuk acara khas. Pastikan untuk menghidangkan dengan sos cili tambahan dan irisan limau nipis. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Resepi bihun singapore Sheila Rusly adalah hidangan yang sangat sedap dan mudah untuk dibuat. Anda hanya memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati dan mengikuti langkah-langkah yang mudah. Jangan lupa untuk menghidangkan dengan sos cili tambahan dan irisan limau nipis untuk memberikan rasa yang lebih segar. Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Bihun Singapore Sheila Rusly"