Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Bihun Singapore Simple

Resepi Bihun Singapore SimpleSource: bing.com

Hello Sobat Mai! Apa khabar hari ini? Kali ini saya ingin berkongsi resepi bihun singapore yang sangat mudah dan sedap untuk anda cuba. Bihun singapore adalah hidangan popular di Asia Tenggara dan terkenal dengan rasa pedas dan masam yang menyegarkan. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini!

Bahan-bahan:

  • 300g bihun kering
  • 200g udang bersihkan
  • 2 biji telur
  • 2 ulas bawang putih tumbuk halus
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1/2 sudu besar sos tomato
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 tangkai daun bawang, cincang halus
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 biji limau nipis, perah jusnya
  • Cara-cara:

    1. Rendam bihun dalam air suam selama 10 minit atau sehingga lembut.

    2. Panaskan minyak masak dalam kuali.

    3. Tumis bawang putih hingga naik bau.

    4. Masukkan udang dan kacau sehingga udang masak.

    5. Masukkan telur dan kacau sehingga telur masak.

    6. Tambah sos cili, sos tomato, serbuk kunyit, serbuk jintan manis, gula, dan garam. Gaul rata.

    7. Masukkan bihun dan kacau sehingga rata.

    8. Tambah sedikit air jika perlu.

    9. Masukkan daun bawang dan kacau sehingga rata.

    10. Squeeze limau nipis ke atas hidangan bihun dan kacau rata.

    11. Hidangkan bihun singapore panas-panas.

    Kesimpulan:

    Jadi, itulah resepi bihun singapore yang sangat mudah dan sedap untuk anda cuba di rumah. Ianya sangat sesuai untuk mereka yang suka hidangan pedas dan masam. Anda boleh menambahkan bahan-bahan lain seperti ayam atau sayur-sayuran jika ingin. Selamat mencuba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik. Selamat mencuba!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Bihun Singapore Simple"