Resepi Biskut Choc Chip Rangup
Salam Sobat Mai, Selamat Datang ke Dapur Saya!
Tiada yang lebih sedap daripada biskut coklat cip rangup yang baru keluar dari oven. Resepi ini sangat mudah diikuti dan sesuai untuk dibuat bersama keluarga. Berikut adalah resepi biskut choc chip rangup yang pasti akan memuaskan kaki gula anda.
Bahan-Bahan:
Cara-Cara:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius. Alas loyang dengan kertas minyak.
2. Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula perang sehingga kembang.
3. Masukkan telur satu per satu sambil dikacau rata.
4. Masukkan esen vanilla.
5. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, soda bikarbonat, dan garam.
6. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
7. Masukkan coklat cip.
8. Gunakan senduk untuk mengambil adunan sebesar biji kacang dan bentuk bulat.
9. Letakkan bulatan adunan ke atas loyang yang telah disediakan.
10. Bakar selama 12-15 minit atau sehingga biskut berwarna keemasan.
11. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebelum disajikan.
Tips:
Untuk mendapatkan biskut yang lebih rangup, adunan sebaiknya disimpan dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dibakar. Pastikan mentega dan telur berada pada suhu bilik untuk mengelakkan adunan daripada retak semasa dibakar.
Kesimpulan
Itulah resepi biskut choc chip rangup yang pasti akan memuaskan selera anda. Cuba buat hari ini dan kongsikan dengan keluarga dan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Biskut Choc Chip Rangup"