Resepi Biskut Coklat Chip Azlina Ina
Bahan-bahan:
- 200g tepung gandum
- 50g tepung jagung
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 150g mentega
- 100g gula perang
- 100g gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100g coklat chip
Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin berkongsi resepi biskut coklat chip yang sangat sedap dan pasti akan menjadi kegemaran anda dan keluarga. Resepi ini sangat mudah untuk diikuti dan dapat dilakukan oleh sesiapa sahaja.
Cara-cara:
- Ambil sebiji mangkuk besar dan masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking powder, dan garam. Gaul ratakan kesemuanya.
- Di dalam mangkuk lain, pukul mentega, gula perang, dan gula kastor sehingga sebati dan kembang.
- Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam adunan mentega. Pukul sehingga sebati.
- Kemudian, masukkan campuran tepung gandum ke dalam adunan mentega. Gaulkan sehingga semua bahan sebati dan tidak ada bijirin tepung yang kelihatan.
- Terakhir, masukkan coklat chip ke dalam adunan dan gaul ratakan.
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.
- Ambil satu sudu adunan dan letakkan di atas dulang yang telah dilapik dengan kertas perkamen. Pastikan jarak antara setiap biskut adalah cukup.
- Letakkan dalam oven dan bakar selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan di bahagian luar.
- Angkat dari oven dan biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dihidangkan.
Biskut coklat chip Azlina Ina siap untuk dinikmati bersama-sama keluarga dan rakan-rakan. Anda boleh menyimpan biskut ini dalam bekas kedap udara selama seminggu.
Kesimpulan
Itulah resepi biskut coklat chip Azlina Ina yang sangat mudah dan sedap untuk dicuba. Anda boleh membuatnya sebagai cenderahati untuk rakan-rakan atau untuk dihidangkan semasa majlis kenduri. Pastikan anda membuat jumlah yang secukupnya kerana biskut ini sangat-sangat mudah untuk dimakan! Selamat mencuba dan semoga berjaya!
Jangan lupa untuk menyertai kami di resepi lain yang menarik dan memberikan kepuasan pada lidah anda. Jumpa lagi!
Post a Comment for "Resepi Biskut Coklat Chip Azlina Ina"