Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Biskut Cornflakes Madu yang Sedap dan Mudah

Resepi Biskut Cornflakes Madu Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai, apa khabar?

Biskut cornflakes madu merupakan salah satu jenis biskut yang sangat popular di kalangan orang Malaysia. Biskut ini mempunyai rasa manis dan gurih yang sangat sedap dan memikat hati. Selain itu, biskut cornflakes madu juga sangat mudah untuk dibuat dan tidak memerlukan bahan-bahan yang rumit.

Jadi, bagi Sobat Mai yang ingin mencuba membuat biskut cornflakes madu ini di rumah, berikut adalah resepi yang boleh dicuba:

Bahan-bahan:

  • 200g cornflakes
  • 150g tepung gandum
  • 100g gula perang
  • 50g serbuk koko
  • 50g serbuk susu
  • 1 biji telur
  • 150g mentega
  • 50ml madu
  • Cara-cara:

    1. Pertama sekali, pukul mentega dan gula perang sehingga sebati.

    2. Kemudian, masukkan telur dan madu ke dalam adunan mentega dan gula perang tadi. Kacau rata.

    3. Selepas itu, masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk susu ke dalam adunan tersebut. Gaul rata.

    4. Letakkan cornflakes ke dalam plastik dan hancurkan dengan menggunakan belakang senduk atau penggelek.

    5. Masukkan cornflakes yang sudah hancur ke dalam adunan dan gaul rata.

    6. Ambil sedikit adunan dan letakkan ke atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak. Bentukkan bulatan kecil-kecil.

    7. Bakar biskut dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 15-20 minit atau sehingga biskut masak.

    Kesimpulan:

    Itulah resepi mudah untuk membuat biskut cornflakes madu yang sedap dan lazat. Sobat Mai boleh mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba!

    Jangan lupa untuk berkunjung kembali ke blog kami untuk mendapatkan resepi-resepi yang menarik dan sedap. Jumpa lagi!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Biskut Cornflakes Madu yang Sedap dan Mudah"