Resepi Biskut Makmur Minyak Sapi
Bahan-Bahan:
- 300g tepung gandum
- 150g minyak sapi
- 100g gula aising
- 50g kacang badam cincang
- 50g kacang tanah cincang
- 1 biji telur
- 1 sudu teh vanilla essence
- 1 sudu teh baking powder
Hello Sobat Mai, biskut makmur minyak sapi merupakan salah satu jenis biskut yang sangat popular di Malaysia, terutamanya semasa musim perayaan. Biskut makmur minyak sapi yang empuk dan rangup ini pasti akan memuaskan selera anda. Nah, bagi anda yang ingin mencuba membuat biskut ini di rumah, berikut ini adalah resepi yang mudah dan cepat untuk anda ikuti.
Cara Membuat:
- Campurkan tepung gandum dan baking powder dalam satu bekas dan gaul rata.
- Pukul telur bersama-sama dengan gula aising sehingga kembang.
- Tambahkan minyak sapi dan vanilla essence, kacau rata.
- Masukkan campuran tepung gandum sikit-sikit sambil dikacau sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan.
- Bentuk doh menjadi bentuk bulat atau bentuk lain yang kreatif.
- Letakkan biskut pada dulang yang sudah dilapik dengan kertas minyak.
- Letakkan kacang badam dan kacang tanah cincang di atas biskut.
- Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180 darjah Celsius selama 15 minit atau sehingga biskut masak dan keemasan.
- Angkat biskut dari oven dan biarkan ia sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba resepi biskut makmur minyak sapi ini. Pasti akan menjadi hidangan yang disukai oleh semua orang, terutama anak-anak. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda.
Kesimpulan
Resepi biskut makmur minyak sapi merupakan salah satu resepi biskut yang mudah dan cepat untuk dibuat di rumah. Dengan bahan yang mudah didapati, anda boleh mencuba membuat biskut ini bersama-sama keluarga di rumah. Pasti akan menjadi hidangan yang disukai oleh semua orang, terutama semasa musim perayaan.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Biskut Makmur Minyak Sapi"