Resepi Biskut Mentega Kacang yang Mudah dan Sedap untuk Dicuba
Selamat Datang, Sobat Mai!
Siapa yang tidak suka dengan biskut mentega kacang? Selain enak, biskut ini juga mudah disediakan dan menyenangkan untuk dimakan. Apalagi jika disajikan dengan secangkir teh atau kopi hangat, pasti akan membuat hari Anda semakin indah.
Nah, pada kesempatan kali ini, kami akan berbagi dengan Anda resepi biskut mentega kacang yang mudah dan sedap untuk dicuba. Yuk, simak resepinya berikut ini.
Bahan-bahan yang Diperlukan:
- 250 gram mentega
- 200 gram gula kastor
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- ½ cawan kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- ½ sudu teh garam
Cara Membuat Biskut Mentega Kacang:
Pertama-tama, pastikan semua bahan sudah disiapkan dengan baik. Kemudian, ikuti langkah-langkah berikut ini:
- Panaskan oven pada suhu 170°C.
- Kocok mentega dan gula kastor hingga lembut dan berwarna pucat.
- Tambahkan telur satu per satu dan kocok hingga tercampur rata.
- Masukkan esen vanilla dan kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar. Aduk rata.
- Campurkan tepung gandum, baking powder, dan garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga adunan tercampur rata.
- Bentuk adunan menjadi bulatan kecil dan letakkan di atas loyang yang telah dilapisi kertas minyak. Jangan lupa untuk memberikan jarak antar biskut agar tidak saling menempel saat dipanggang.
- Bakar dalam oven selama 20-25 minit atau hingga biskut berwarna kuning keemasan.
- Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebentar sebelum disajikan.
Kesimpulan:
Nah, itulah resepi biskut mentega kacang yang mudah dan sedap untuk dicuba. Selamat mencoba di rumah ya, Sobat Mai! Jangan lupa untuk membagikan resep ini kepada keluarga dan teman-teman Anda yang juga suka biskut mentega kacang. Sampai jumpa di resepi lain yang tidak kalah menarik.
Post a Comment for "Resepi Biskut Mentega Kacang yang Mudah dan Sedap untuk Dicuba"