Resepi Biskut Sarang Semut yang Sedap dan Mudah
Bahan-bahan:
- 200g tepung gandum
- 100g tepung jagung
- 150g mentega
- 100g gula kastor
- 1 biji telur
- 1 camca kecil esen vanila
- 1/2 camca kecil baking powder
- 100g sarang semut
Hello Sobat Mai! Siapa yang suka biskut? Kalau saya memang suka, terutama biskut sarang semut. Rasanya yang manis dan krenyit-krenyit membuat saya tidak dapat berhenti memakannya. Makanya, kali ini saya akan berbagi resepi biskut sarang semut yang sedap dan mudah dibuat. Yuk, simak caranya!
Cara Membuat:
1. Kocok mentega dan gula kastor hingga lembut.
2. Masukkan telur dan esen vanila, kocok lagi hingga tercampur rata.
3. Ayak tepung gandum, tepung jagung, dan baking powder ke dalam adunan mentega. Aduk rata hingga tercampur sempurna.
4. Masukkan sarang semut dan aduk lagi hingga tercampur merata.
5. Ambil adunan sedikit-sedikit dan bentuk bulat-bulat. Letakkan di atas loyang yang sudah diolesi mentega dan ditaburi tepung.
6. Panggang dalam oven yang sudah dipanaskan sebelumnya pada suhu 160 derajat Celsius selama 20-25 menit atau hingga biskut sarang semut matang dan berwarna keemasan.
7. Angkat dan biarkan dingin sejenak sebelum disajikan.
Tips:
1. Jangan terlalu banyak mengaduk adunan setelah ditambahkan tepung, agar teksturnya tidak keras.
2. Jangan terlalu panas suhu oven, agar biskut tidak gosong atau tidak matang sempurna di dalamnya.
3. Jangan terlalu banyak menambahkan sarang semut, agar rasa biskut tidak terlalu pahit.
Kesimpulan:
Biskut sarang semut memang menjadi salah satu jenis biskut favorit banyak orang. Rasanya yang manis dan krenyit-krenyit membuatnya sulit untuk berhenti memakannya. Dengan resepi ini, Sobat Mai bisa membuat biskut sarang semut sendiri di rumah dengan mudah. Selamat mencoba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik ya Sobat Mai!
Post a Comment for "Resepi Biskut Sarang Semut yang Sedap dan Mudah"