Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Biskut Semperit Panjang

Resepi Biskut Semperit PanjangSource: bing.com

Salam Sobat Mai, Ini Dia Resepi Biskut Semperit Panjang Yang Sedap dan Mudah Dibuat

Biskut semperit panjang merupakan salah satu jenis biskut yang sangat popular di Malaysia. Biskut ini biasanya dihidangkan semasa majlis-majlis kenduri atau pun sebagai snek di rumah. Selain itu, biskut semperit panjang juga boleh dijadikan sebagai hadiah atau bahan untuk dijual. Jika anda ingin mencuba membuat biskut semperit panjang sendiri di rumah, ikuti resepi ini dengan teliti.

Bahan-bahan

  • 250 gram mentega
  • 100 gram gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 400 gram tepung gandum
  • 50 gram tepung jagung
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Pewarna makanan (opsional)

Cara-cara

1. Pukul mentega dan gula icing hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.

3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder bersama-sama. Masukkan ke dalam adunan mentega sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati.

4. Jika ingin memberi warna pada biskut, bolehlah tambahkan pewarna makanan mengikut citarasa. Kacau rata.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan semperit yang telah dipasang dengan acuan panjang.

6. Tekan acuan semperit hingga keluar adunan dan letakkan di atas loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.

7. Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celsius selama 10-15 minit.

8. Masukkan biskut semperit panjang ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.

9. Keluarkan biskut semperit panjang dari oven dan biarkan ia sejuk sebelum dihidangkan.

Kesimpulan

Itulah resepi biskut semperit panjang yang sedap dan mudah dibuat. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah bersama-sama keluarga anda. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Biskut Semperit Panjang"