Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Sekiranya anda mencari resepi blueberry cheesecake yang mudah dan sedap, anda berada di tempat yang betul. Blueberry cheesecake adalah salah satu kegemaran ramai kerana ia mempunyai gabungan kek yang lembut dan manis dengan sos blueberry yang segar. Berikut adalah resepi blueberry cheesecake yang pasti akan membuatkan anda terpikat.
Bahan-bahan yang diperlukan
- 200g biskut digestive- 100g mentega cair- 500g krim keju, suhu bilik- 200g gula kastor- 1 sudu teh esen vanilla- 4 biji telur, suhu bilik- 1/2 cawan krim segar- Sos blueberry
Cara-cara membuat
1. Tumbuk biskut digestive hingga hancur dan campurkan dengan mentega cair. Padatkan campuran ini di dalam loyang 9 inci yang sudah dialas kertas minyak dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.2. Panaskan oven pada suhu 160 darjah Celsius.3. Pukul krim keju, gula kastor, dan esen vanilla hingga sebati. Tambahkan telur satu persatu dan pukul rata setiap kali anda menambah telur.4. Masukkan krim segar dan pukul rata.5. Tuangkan campuran ke atas crust biskut dalam loyang dan ratakan permukaannya.6. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga cheesecake kekuningan di atas dan bergerak sedikit apabila digoyangkan.7. Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan ia sejuk pada suhu bilik selama 30 minit.8. Kemudian masukkan cheesecake ke dalam peti sejuk selama semalaman.9. Sejukkan sos blueberry dan tuang di atas cheesecake sebelum dihidangkan.
Tips dan Panduan
- Pastikan semua bahan dalam suhu bilik sebelum bermula.- Hancurkan biskut dengan mesin atau letakkan biskut dalam beg dan hentakkan dengan penggelek hingga hancur.- Guna krim keju yang suhu bilik supaya ia mudah dipukul.- Untuk mengelakkan cheesecake daripada menggelembung, ketukkan loyang ke atas meja beberapa kali sebelum memasukkan ke dalam oven.- Letakkan loyang cheesecake di dalam bekas yang lebih besar yang berisi air. Ini akan mengelakkan cheesecake dari pecah apabila dipanaskan.- Jangan terlalu tergesa-gesa untuk mengeluarkan cheesecake dari oven. Biarkan ia sejuk pada suhu bilik selama 30 minit sebelum keluarkan dari loyang.
Kesimpulan
Dengan resepi ini, anda pasti akan berjaya menghasilkan blueberry cheesecake yang sedap dan lembut. Jangan lupa untuk menghidangkan cheesecake ini dengan sos blueberry yang segar. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Blueberry Cheesecake Yang Sedap Dan Mudah"