Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Bubur Nasi Udang Istimewa

 Resepi Bubur Nasi Udang Istimewa Source: bing.com

Selamat datang Sobat Mai, apa khabar hari ini?

Bila cuaca sejuk, sudah tentu kita memerlukan hidangan yang menghangatkan badan dan memberi kenyang. Bubur nasi udang istimewa adalah salah satu hidangan yang cukup popular di Malaysia. Ianya terkenal kerana rasanya yang enak dan mudah disediakan. Di bawah ini, saya ingin berkongsi resepi yang pasti membuatkan anda terliur.

Bahan-bahan

  • 1 cawan beras
  • 5 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh minyak masak
  • 10 ekor udang (dikupas kulit dan belah belakang)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 cawan santan pekat
  • Daun sup (digunakan sebagai hiasan)
  • Langkah-langkah

    1. Cuci beras dan rendam selama 20 minit.

    2. Dalam periuk yang bersih, masukkan air dan beras.

    3. Tambahkan garam, serbuk kunyit dan minyak masak, kemudian masak dalam api sederhana sehingga beras empuk.

    4. Masukkan udang, bawang putih, serai dan daun pandan ke dalam periuk.

    5. Masak sehingga udang masak dan berubah warna.

    6. Tambahkan santan pekat dan kacau rata.

    7. Sedia untuk dihidangkan.

    Tips

    Untuk menambahkan rasa umami pada hidangan ini, anda boleh menambahkan sedikit ikan bilis atau kicap cair semasa memasak.

    Selamat mencuba dan selamat menikmati!

    Itulah resepi bubur nasi udang istimewa yang pasti membuatkan anda terliur. Jangan lupa untuk mencuba dan berkongsi resepi ini bersama keluarga dan sahabat-sahabat terdekat anda. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Bubur Nasi Udang Istimewa"