Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Cekodok Pisang Rangup di Luar Lembut di Dalam

Resepi Cekodok Pisang Rangup Di Luar Lembut Di DalamSource: bing.com

Salam Sobat Mai! Sapaan dari Kami untuk Anda

Siapa yang tidak suka dengan kudapan yang satu ini? Cekodok pisang, hidangan yang cukup populer di kalangan masyarakat Malaysia. Biasanya cekodok pisang dijual di kedai-kedai atau pasar malam, namun kali ini kami ingin berbagi resepi cekodok pisang rangup di luar lembut di dalam yang bisa Anda coba sendiri di rumah.

Cekodok pisang memang sangat mudah dibuat dan bahan-bahannya juga mudah didapatkan. Namun, kadangkala cekodok yang kita beli di luar tidak sesuai dengan selera kita. Oleh karena itu, dengan membuat sendiri cekodok pisang, kita bisa menyesuaikan rasa dan tekstur sesuai dengan keinginan kita.

Bahan-bahan yang Diperlukan

  • 6 buah pisang berangan matang
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat

1. Kupas pisang dan tumbuk hingga lumat.

2. Masukkan tepung beras, tepung jagung, gula, garam, baking powder dan aduk rata.

3. Tambahkan sedikit air dan aduk kembali hingga adonan menjadi lembut dan tidak terlalu kental.

4. Panaskan minyak di dalam kuali.

5. Ambil satu sendok adonan dan letakkan di dalam minyak panas.

6. Goreng cekodok pisang hingga keemasan.

7. Angkat dan tiriskan.

8. Sajikan cekodok pisang rangup di luar lembut di dalam selagi masih hangat.

Penutup

Itulah resepi cekodok pisang rangup di luar lembut di dalam yang dapat Anda coba di rumah. Cekodok pisang ini cocok dijadikan sebagai camilan atau hidangan penutup setelah makan siang atau malam.

Jangan lupa untuk menyesuaikan rasa dan teksturnya sesuai dengan selera Anda. Selamat mencoba dan semoga berhasil!

Jumpa Lagi di Resepi Lain yang Menarik

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Cekodok Pisang Rangup di Luar Lembut di Dalam"