Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Congo Bar

Resepi Congo BarSource: bing.com

Cuba Resepi Kek Congo Bar Yang Sedap Ini

Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin berkongsi resepi kek yang pasti akan memuaskan selera anda iaitu resepi Congo Bar. Kek yang lembut dan sedap ini pasti akan menjadi kegemaran anda dan keluarga. Jom kita lihat resepi ini!

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/2 cawan (1 batang) mentega, suhu bilik
  • 1 cawan gula perang
  • 2 biji telur besar
  • 1 sudu teh ekstrak vanilla
  • 1 cawan kacang pecan cincang halus

Cara-cara penyediaan:

Langkah 1: Panaskan ketuhar anda pada suhu 180 darjah Celsius.

Langkah 2: Campurkan tepung gandum, baking powder, dan garam dalam mangkuk kecil.

Langkah 3: Dalam mangkuk yang berasingan, pukul mentega dan gula perang menggunakan pengadun elektrik sehingga menjadi krim. Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul. Kemudian, masukkan ekstrak vanilla.

Langkah 4: Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil terus memukul sehingga kesemua bahan tercampur rata.

Langkah 5: Masukkan kacang pecan cincang halus ke dalam adunan dan gaul rata menggunakan spatula.

Langkah 6: Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak. Ratakan permukaan menggunakan spatula.

Langkah 7: Bakar kek dalam ketuhar selama 25-30 minit atau sehingga kek berwarna keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk sebelum dihiris dan dihidangkan.

Kesimpulan

Itulah resepi Congo Bar yang sedap dan mudah untuk dibuat. Kek ini pasti akan menjadi kegemaran anda dan keluarga. Cuba resepi ini hari ini dan sertai kami di resepi lain yang menarik. Jumpa lagi!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Congo Bar"