Resepi Cream Puff Sukatan Cawan
Selamat datang Sobat Mai!
Hello Sobat Mai! Kali ini saya ingin berbagi resepi cream puff sukatan cawan yang pastinya akan membuat lidah Sobat Mai bergoyang. Resepi ini sangat mudah dan praktis untuk diikuti. Yuk, simak langkah-langkahnya!
Bahan-bahan
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan mentega
- 3 biji telur
- 1/4 sudu teh garam
Cara Membuat
1. Pertama-tama, panaskan oven pada suhu 200 derajat Celsius. Siapkan loyang muffin dan beri pelapik kertas pada setiap rongga muffin.
2. Masukkan air, susu cair, mentega, dan garam dalam kuali. Kemudian, masak dengan api sederhana hingga mentega meleleh dan campuran berbuih-buih.
3. Setelah itu, masukkan tepung gandum dan aduk rata hingga adunan menjadi kalis. Angkat kuali dari dapur dan biarkan adunan sejuk selama beberapa minit.
4. Masukkan telur satu per satu ke dalam adunan sambil dikacau rata. Pastikan setiap telur telah sebati sepenuhnya dengan adunan sebelum menambah telur seterusnya.
5. Kemudian, masukkan adunan ke dalam piping bag dan potong hujungnya. Paipkan adunan dalam setiap rongga muffin hingga penuh.
6. Bakar dalam oven selama 20-25 minit atau hingga cream puff membesar dan keperangan keemasan. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
Hiasan Cream Puff
Anda boleh menghidangkan cream puff dengan pelbagai jenis hiasan. Anda juga boleh mengisi cream puff dengan krim atau jem buah-buahan. Tambahkan topping seperti serbuk gula atau buah-buahan segar untuk menambah citarasa cream puff.
Kesimpulan
Resepi cream puff sukatan cawan adalah pilihan yang tepat bagi Sobat Mai yang ingin membuat snek yang enak dan mudah. Jangan lupa untuk mencoba resepi ini di rumah dan nikmati sensasi gurih dan manisnya cream puff. Selamat mencoba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Cream Puff Sukatan Cawan"