Resepi Daging Bakar Yang Mantap
Salam Sobat Mai, Apa Khabar?
Resepi daging bakar merupakan salah satu menu yang paling popular di kalangan masyarakat Malaysia. Selain mudah untuk disediakan, ia juga mempunyai rasa yang sedap dan menarik. Daging bakar boleh disajikan sebagai hidangan utama untuk jamuan keluarga atau rakan-rakan. Jadi, jangan tunggu lagi, inilah resepi daging bakar yang pasti memukau selera anda.
Bahan-bahan
- 1 kilogram daging kambing atau daging lembu
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos kicap
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 inci halia, dihiris halus
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus
- Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Pertama, rendamkan daging dalam air selama 30 minit untuk membuang bau hanyir.
2. Kemudian, campurkan sos tiram, sos cili, sos kicap, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, halia, bawang putih dan garam dalam satu bekas.
3. Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga rata.
4. Setelah itu, letakkan daging dalam bekas dan lumurkan bahan-bahan tersebut ke atasnya.
5. Biarkan daging dibaluti dengan bahan-bahan tersebut selama 1 jam.
6. Kemudian, bakar daging di atas api atau dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 20 minit.
7. Setelah itu, balikkan daging dan bakar lagi selama 20 minit.
8. Apabila daging sudah masak, angkat dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.
9. Sedia untuk dihidangkan bersama sos cili atau sos kicap.
Kesimpulan
Dalam kesimpulannya, resepi daging bakar yang mudah dan sedap ini pasti akan memuaskan selera anda dan keluarga. Anda boleh mencuba resepi ini semasa majlis makan malam atau sebarang majlis perkahwinan. Sebagai penutup, jangan lupa untuk mencuba resepi-resepi lain yang menarik di laman web kami. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Daging Bakar Yang Mantap"