Resepi Daging Danok dan Sos Ala Thai
Pengenalan
Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka makanan pedas? Resepi kali ini akan membawa anda ke Thailand dengan cara yang lebih mudah dan murah. Kita akan belajar bagaimana membuat resepi daging danok dan sos ala thai yang pasti akan memuaskan selera anda.Bahan-Bahan
Sebelum memasak, kita harus memastikan bahawa kita mempunyai semua bahan yang diperlukan. Berikut adalah senarai bahan-bahan untuk resepi daging danok dan sos ala thai:Cara-Cara Memasak
Langkah pertama, potong daging ayam atau daging lembu kecil-kecil dan letakkan di dalam mangkuk. Tumbuk bawang putih, jahe, dan cili padi menggunakan lesung batu sehingga hancur.
Tambahkan daun kaffir, lada hitam, minyak bijan, sos tiram, sos ikan, dan gula pasir ke dalam mangkuk yang berisi daging. Gaulkan semua bahan sehingga rata dan biarkan selama 30 minit.
Setelah 30 minit, panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak. Tumis bahan yang telah digaulkan tadi hingga daging menjadi lembut dan sedikit kecoklatan.
Tambahkan air ke dalam kuali dan biarkan ia mendidih. Tutup kuali dan biarkan masakan mendidih selama 15 minit atau sehingga daging empuk.
Sementara itu, untuk sos ala thai, campurkan 1/2 cawan air, 2 sudu besar sos ikan, 2 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar gula pasir, dan 5 biji cili padi yang telah dicincang halus ke dalam mangkuk. Gaulkan semua bahan sehingga rata.
Setelah daging empuk, tuangkan sos ala thai ke dalam kuali dan gaulkan hingga rata. Tambahkan sedikit air jika perlu dan masak selama 5 minit lagi.
Siap untuk dihidangkan! Sajikan resepi daging danok dan sos ala thai dengan nasi atau mi kuning yang hangat.
Post a Comment for "Resepi Daging Danok dan Sos Ala Thai"