Resepi Daging Dendeng Che Nom
Daging Dendeng kegemaran ramai
Hello Sobat Mai, hari ini saya ingin berkongsi resepi yang pastinya akan membuatkan anda terliur. Daging dendeng che nom merupakan salah satu makanan kegemaran ramai terutama pada waktu petang dan juga ketika bersama-sama keluarga tercinta.
Bahan-bahan yang diperlukan
- 500g daging lembu
- 1/2 cawan kicap manis
- 1/2 cawan sos tiram
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 2 ulas bawang putih, hiris halus
Cara-cara memasak
1. Potong daging lembu kecil-kecil seperti serunding.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
3. Masukkan daging lembu ke dalam kuali dan kacau sehingga daging lembu menjadi keperangan.
4. Tambahkan kicap manis, sos tiram, gula, serbuk lada hitam, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis ke dalam kuali dan kacau rata.
5. Masak daging lembu sehingga empuk dan kuah kering.
6. Angkat dari kuali dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
Cara hidangan
Daging dendeng che nom boleh dihidangkan dengan nasi panas atau dimakan secara terus sebagai snek. Anda juga boleh simpan dalam peti sejuk untuk dimakan pada hari-hari berikutnya.
Kesimpulan
Daging dendeng che nom merupakan salah satu hidangan yang mudah dan cepat disediakan. Dengan bahan-bahan mudah didapati di pasar raya terdekat, anda boleh mencuba resepi ini di rumah. Selamat mencuba!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Daging Dendeng Che Nom"