Source: bing.comMengenai Daging Korban
Hello Sobat Mai! Apa khabar? Hari ini, saya ingin berkongsi resepi yang sedap dan mudah untuk dibuat iaitu Resepi Daging Korban Berlado. Sebelum kita bermula, mari kita fahami dulu apa itu daging korban. Daging korban adalah daging haiwan yang disembelih sempena Hari Raya Aidiladha. Daging ini biasanya dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu bahagian hadiah, bahagian untuk keluarga sendiri dan bahagian untuk diberikan kepada orang yang memerlukan.
Resepi Daging Korban Berlado
Untuk membuat Resepi Daging Korban Berlado, anda memerlukan bahan-bahan seperti 1kg daging korban, 2 biji bawang besar, 5 ulas bawang putih, 1 inci halia, 5 tangkai cili kering, 5 tangkai serai, 3 biji buah keras, 1 sudu besar jintan manis, 1 sudu besar ketumbar, 2 sudu besar serbuk kunyit, garam dan minyak masak secukupnya.1. Pertama-tama, bersihkan daging korban dan potong mengikut saiz yang diinginkan.2. Kemudian, tumbuk bawang besar, bawang putih, halia, cili kering, serai, buah keras, jintan manis, ketumbar dan serbuk kunyit sehingga menjadi lembut.3. Tumis bahan yang telah ditumbuk tadi dengan minyak masak hingga kebauan.4. Masukkan daging korban dan gaul rata dengan bahan tadi.5. Tambahkan air secukupnya dan biarkan hingga daging empuk.6. Akhir sekali, tambahkan garam secukup rasa.
Cara Penyediaan
Untuk menghidangkan Resepi Daging Korban Berlado, anda boleh menghidangkannya bersama nasi putih panas dan sayur-sayuran hijau. Anda juga boleh menambahkan sos cili atau kicap manis jika suka.
Kesimpulan
Itulah Resepi Daging Korban Berlado yang sedap dan mudah untuk dibuat di rumah. Anda boleh mencuba resepi ini sempena Hari Raya Aidiladha atau pada bila-bila masa sahaja. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda. Selamat mencuba!Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Daging Korban Berlado Yang Sedap Dan Mudah"