Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Daging Masak Hitam Che Nom

Resepi Daging Masak Hitam Che NomSource: bing.com

Salam Sobat Mai!

Sedapnya kalau dapat makan daging masak hitam che nom ni. Kalau dah lama tak makan, rindu lah juga kan? Jangan risau, hari ni kita akan kongsikan resepi untuk memasak daging masak hitam che nom yang sedap dan pastinya boleh mengenyangkan perut. Jadi, siapkan bahan-bahan dan kita mulakan memasak!

Bahan-bahan:

- 500g daging lembu- 2 biji bawang besar, dihiris halus- 3 ulas bawang putih, ditumbuk halus- 1 inci halia, dihiris halus- 2 sudu besar serbuk cili- 1 sudu besar serbuk ketumbar- 1 sudu kecil serbuk jintan manis- 1 sudu kecil serbuk kunyit- 2 batang serai, diketuk- 2 helai daun limau purut- 2 sudu besar sos tiram- 1 sudu besar sos cili- 1 sudu besar kicap cair- 2 sudu besar minyak masak- 1 cawan air- Garam secukup rasa

Cara-cara:

1. Bersihkan daging dan potong mengikut saiz yang dikehendaki.2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.3. Masukkan serbuk cili, ketumbar, jintan manis dan kunyit. Kacau sebati sehingga kesemuanya tercampur rata.4. Masukkan serai dan daun limau purut. Kacau sebati.5. Masukkan daging dan kacau sehingga daging menjadi lembut dan berubah warna.6. Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap cair. Kacau sebati.7. Tuangkan air dan kacau sehingga kesemua bahan tercampur rata.8. Biarkan masakan mendidih dan perlahan-lahan masukkan garam secukup rasa.9. Kacau sehingga daging menjadi empuk dan kuah menjadi pekat.10. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

Kesimpulan:

Jadi, itulah cara-cara memasak daging masak hitam che nom yang sedap dan lezat. Selamat mencuba di rumah dan jangan lupa kongsikan resepi ini dengan rakan-rakan anda. Terima kasih kerana membaca artikel ini dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Assalamualaikum dan selamat mencuba!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Daging Masak Hitam Che Nom"